De toekomst van het onderwijs in Utrecht - pagina 2

Zoals aangekondigd zal ik met enige regelmaat een column schrijven waarin ik wat dieper in ga op locale, gemeentelijke en landelijke issues die spelen in het onderwijs. 
20 december 2021

Coronabeleid van de overheid: Blinde paniek of een berekend opportunisme

Afgelopen dinsdag vond de persconferentie plaats over de coronamaatregelen voor de komende tijd. Uiteraard was er al aan alle kanten, zorgvuldig gelekt. Het lekken werkt als een soort verwachtingsmanagement: Confronteer mensen vast met wat er mogelijk op hen af gaat komen zodat ze niet in totale shock raken bij het horen van het nieuws. Deze keer liep het toch iets anders.
Lees meer ›
17 oktober 2021

Laat kinderen zo lang mogelijk kinderen blijven

Genietend van de najaarszon en de start van de herfstvakantie liep ik op zondagmiddag door het centrum van de stad. Wat mij opviel was de aanwezigheid van vele politie-agenten. Niets vermoedend bezocht ik wat winkels en op mijn weg terug over het marktplein bij Vredenburg werd al snel duidelijk wat de oorzaak van zoveel politie was:  Er was een demonstratie gaande tegen de coronamaatregelen van de overheid. Nou heb ik dit soort uitingen wel eens op tv gezien maar nog nooit live meegemaakt. Ik kon weinig verstaan van het geschreeuw van dit bonte gezelschap maar één woord was duidelijk hoorbaar: “Discriminatie”.  Ook dit had ik op tv al eerder gehoord in discussies en ik kan geen andere conclusie trekken dat deze mensen een andere betekenis verlenen aan het woord  dan ik dat doe. De meest treffende omschrijving is in mijn ogen:  “Onterecht verschil maken tussen mensen”. Deze beschrijving impliceert dat je dus wel terecht verschil kan maken tussen mensen. Dat klopt naar mijn mening ook:  Mensen die roken mogen dat niet op bepaalde plekken doen, mensen die niet betaald hebben voor hun treinkaartje mogen niet meereizen met de trein, mensen die geen rijbewijs hebben mogen niet autorijden etc.  Onterecht verschil maken doe je op basis van bijv. religie, huidskleur, seksuele identiteit etc. Dat is bij wet verboden en gelukkig maar. Wat zegt nu de coronawet: “je moet een coronapas hebben om de horeca of events te bezoeken en als je dat niet hebt is een recent bewijs van een negatieve test ook voldoende”. Zo’n test is gratis dus iedereen kan, soms via een omweg, de horeca en events bezoeken. Er is dus geen sprake van discriminatie, je hebt de keuze om dit wel of niet te doen. Het laten doen van een test is een kleine moeite in relatie tot de enorme ellende die corona voor veel mensen veroorzaakt heeft. Discriminatie is dat er mensen met niet-corona gerelateerde klachten niet geholpen kunnen worden in ziekenhuizen omdat deze vol liggen met coronapatiënten waarvan 75 tot 80 % niet gevaccineerd is. Discriminatie is dat de kwetsbare mensen in onze samenleving nu bloot worden gesteld aan besmettingsgevaar door niet-gevaccineerden die een veel grotere kans op transmissie van het virus hebben. Al deze mensen hebben geen keuze, zij worden gediscrimineerd.
Lees meer ›
01 september 2021

September 2021

Het schooljaar 2021-2022 is al weer twee weken oud. De school heeft, behoudens de gedwongen quarantaine van een van onze stamgroepen, een prima start gemaakt. Mede dankzij de extra middelen die de overheid ons verstrekt hebben wij in de school een uitgebreide grote schoonmaak kunnen laten verrichten die in de herfstvakantie

voltooid wordt.
Lees meer ›

1 2