Nieuwsbrieven
Nieuwsbrief 5
18 december 2020
VAN DE DIRECTIE
Een memorabel moment: Dit is de laatste Nieuwsbrief die via de Schoolplanner gemaakt en verspreid wordt. Vanaf na de Kerstvakantie gaan wij werken met een nieuwe website met een daaraan gekoppelde app. We zitten op dit moment in de testfase en komende twee weken gaan een paar ouders en collega's de nieuwe website en app testen. Als alles naar wens verloopt dan zijn de website en de app na de kerstvakantie operationeel. Alle ouders ontvangen dan instructies over hoe een en ander werkt. Het gaat overigens om een intuïtieve app dus de werking wordt vanzelf duidelijk.
Ik wil Rob Beffers (oud-ouder en maker van de Schoolplanner) enorm bedanken voor de jarenlange prettige samenwerking. Wij waren zijn eerste klant op wie hij zijn Schoolplanner kon uitproberen. Wij hebben veel plezier en gemak ervaren van dit instrument. Ik wens Rob alle voorspoed en geluk, zowel privé als zakelijk.
Ondanks de lockdown wil ik, mede namens het team, iedereen een zeer prettige vakantie toewensen. Laten we hopen dat we met de komst van het vaccin dit rampenjaar snel weer kunnen vergeten en het leven kunnen vieren zoals we gewend zijn.
Jaap Nelissen
DE LOCKDOWN
Afgelopen maandag werden wij volkomen overvallen door de berichten in de media over de mogelijke sluiting van de basisscholen. 's Avonds bleek uit de speech van Rutte dat het geen geruchten waren maar bittere realiteit. Na een korte periode van boosheid en frustratie gingen op school de knoppen om en schoten we met z'n allen in de actiestand. In alle bouwen is het onderwijs op afstand voorbereid zodat we op 4 januari van start kunnen gaan. Het was, in combinatie met alle zaken die ook nog moesten gebeuren, tekort dag om ook nog voor de donderdag de noodopvang te realiseren. Inmiddels hebben vele ouders hun kinderen aangemeld voor de noodopvang die wij dagelijks vanaf 4 januari zullen bieden. Het gaat om beduidend meer kinderen dan in de vorige lockdownperiode en ik neem aan dat er nog wel aanmeldingen bij zullen komen. Verderop in deze Nieuwsbrief hier nog meer informatie over. De kerstviering van donderdag konden we gelukkig nog verzetten naar de dinsdag.
Groep 5/6 B heeft afgelopen dinsdag (met twee dagen minder aan voorbereiding) drie voorstellingen gegeven waarbij alle kinderen van beide locaties konden genieten van een modern kerstspel. Veel dank aan de kinderen en aan Esther en Eline. Dankzij hen konden we toch nog iets van een kerstsfeer creëren.
Hoewel ik al enige tijd geleden gestopt ben met het via de Nieuwsbrief geven van mijn persoonlijke mening over onderwijsgerelateerde zaken kan ik het nu toch niet laten. Er is bij het team (en ik deel deze mening) veel onbegrip over de sluiting van het basisonderwijs. Dit gevoel proef je ook bij de meeste ouders en ook landelijk (volg de politieke reacties) is er sprake van nogal wat ophef.
Uiteraard, het kabinet staat voor een helse klus. Er staan vele stuurlui aan wal te roepen dat het allemaal niet deugt. Of ze doen te weinig en te langzaam of ze doen juist weer veel te veel. Als geen ander begrijp ik dat je het, als leidinggevende en eindverantwoordelijke, voor bepaalde mensen nooit goed doet.
Wanneer je genuanceerd naar het waarom en naar de effecten van deze schoolsluiting kijkt, ontstaan er toch wel grote twijfels bij de zin van deze beslissing. Dat een strenge lockdown onvermijdelijk was, dat begrijpt (bijna) iedereen. Juist dan moet je zorgvuldig kijken naar wat je wel en wat je niet bij deze lockdown betrekt. Dat supermarkten en andere levensmiddelenzaken open moeten blijven zal niemand betwisten. Het sluiten van het basisonderwijs stond niet in het advies van het OMT. Er is ook geen enkel bewijs dat het basisonderwijs substantieel bijdraagt aan de mate van besmetting. Ik vrees dat het kabinet gezwicht is voor de druk van bijv. de lockdown in Duitsland en er sprake is geweest van paniekvoetbal en symboolpolitiek. Het feit dat je op maandag (vier dagen voor een kerstvakantie) besluit om een dag later dicht te gaan is een bewijs van deze paniek. Waarom niet de week gewoon afgemaakt en scholen de kans geven om het jaar op een waardige wijze af te ronden. De gehanteerde argumenten die in de pers naar buiten kwamen zijn ook van een zeer bedenkelijk niveau. Gezinnen met jonge kinderen worden gestraft voor het feit dat bepaalde mensen zich niet aan de regels houden. De verkeersstromen naar en van school zouden te veel risico's met zich meebrengen. We hebben nu 8 maanden ervaring met de coronamaatregelen en de wijze waarop de school (met de verkeersstromen) functioneerde was zonder veel problemen. Het aantal besmettingen is al die tijd zeer beperkt gebleven. Natuurlijk had het nog beter gekund (zeker bij het ophalen van kinderen) maar over het algemeen ging iedereen naar behoren om met de afspraken.
Nu gaan er per 4 januari vele kinderen naar de noodopvang (de verwachting is dat dit rond de 70 kinderen per dag zal zijn). Dit leidt ook tot verkeersstromen naar en van school. De winst die het kabinet denkt te halen is dus minimaal. Ik heb van dichtbij de reacties van de kinderen gezien toen het nieuws over de sluiting van de scholen bekend werd. Waren er bij de vorige sluiting nog kinderen die het wel prima vonden, nu zag ik veel emotionele reacties van kinderen die hier niet op zitten te wachten.
Wat voor onze school veel minder of nauwelijks van toepassing is, is het feit dat de schoolsluiting (incl. vakantie bedraagt deze bijna vijf weken) in veel gezinnen in bijv. Kanaleneiland of Overvecht voor grote problemen zorgt. Uit gesprekken met schooldirecteuren uit deze wijken blijkt wel hoe groot de impact van een schoolsluiting op kinderen is. Kinderen zijn hun veiligheid en structuur kwijt, de gezinnen zijn vaak talrijk maar klein behuisd met alle gevolgen van dien, ze lopen achterstanden op en vooral voor kinderen uit kwetsbare groepen veroorzaakt dit enorm veel ellende. Onderzoek toont ook aan dat opgelopen achterstanden bij deze doelgroep vaak blijvend zijn.
Ik heb de bewindslieden hier niet over horen praten, vooral Arie Slob zou toch beter moeten weten maar ook hij verschuilt zich achter de kille cijfers.
Op het nieuws hoorde ik een moeder met drie kinderen zeggen dat ze tot op heden samen met haar partner thuis had gewerkt maar nu de kinderen weer thuis moeten blijven dat ze nu gedwongen naar kantoor moest uitwijken omdat het werk met twee volwassenen en het onderwijs geven aan drie kinderen onmogelijk was. Ook hier dus juist meer verkeersstromen.
Het middel lijkt dus, als het gaat om het sluiten van het basisonderwijs, erger dan de kwaal. Ik hoop en verwacht dat deze lockdown beperkt blijft tot twee weken na de vakantie en het zou me niets verbazen als het kabinet, onder alle druk vanuit het onderwijs (en daar buiten), de lockdownperiode zelfs gaat inkorten.
Ik wens iedereen in ieder geval alle sterkte de komende periode. Schroom niet om aan de bel te trekken als we als school kunnen helpen. Wij staan in ieder geval vanaf 4 januari klaar voor de noodopvang.
Lees minder
DE NOODOPVANG
Vele ouders (met vitale beroepen) hebben zich inmiddels gemeld voor één of meerdere dagen noodopvang voor hun kind(eren). Deze keer gaan wij de noodopvang (voor beide locaties) bieden op de locatie Oude Kerkstraat. Logistiek is deze locatie wat makkelijker (apart plein voor de kleuters, een gymzaal, wat meer overzicht, wat meer ruimte bij het brengen en halen). Wij hanteren dagelijks de gewone schooltijden (dus van 8.30 uur tot 15.00 uur inclusief overblijf). Op woensdag zijn de tijden van 8.30 uur tot 12.15 uur. Wij sluiten dus qua tijden aan op de BSO-tijden. Kinderen hoeven geen chromebook mee te nemen, ze kunnen de chromebooks van school gebruiken. Als kinderen werken in werkboeken moeten ze die (indien dit werk gepland staat) wel meenemen (dit geldt vooral voor de onderbouw).
Je kan je kind(eren) aanmelden tot 28 december (via de mail heeft iedereen een aanmeldformulier ontvangen). Mochten er na 28 december onverwachte situaties ontstaan waarbij noodopvang nodig is dan is het uiteraard nog mogelijk om je kind(eren) alsnog aan te melden.
Voor alle duidelijkheid: Zolang er sprake is van een sluiting van de scholen bieden wij noodopvang voor ouders met vitale beroepen. Ook ouders die wellicht niet 100 % onder deze noemer vallen maar waarbij er sprake is van noodsituaties (ziekte van ouders e.d.) kunnen zich uiteraard melden. De noodopvang vindt op alle schooldagen plaats. De vrije vrijdag bieden wij wel opvang voor kleuters. Kinderen die overblijven dienen uiteraard hun lunch en drinken mee te nemen. De overblijf is gedurende de noodopvang gratis.
Het gaat hier om noodopvang: Leerkrachten die geen onderwijs online verzorgen aan OB, MB of BB worden ingezet voor deze noodopvang (dus de collega's van de kleuterbouw, de vakdocenten, de ondersteunende collega's, de IB-ers en de directie). Tijdens de noodopvang kunnen de kinderen hun werk (dat ze veelal online via classroom van hun leerkrachten hebben ontvangen gaan maken, de online kringsessies kunnen ook in deze tijd gedaan worden en daarnaast zullen we ook sport en spelactiviteiten bieden. Er worden geen aparte instructies gegeven, wel bieden wij uiteraard hulp, begeleiding en individuele aandacht.
Als je je kind(eren) hebt aangemeld kan je er vanuit gaan dat dit geregeld is. Wij sturen geen bevestigingen van ontvangst. Wij noteren alle aanmeldingen op lijsten zodat we weten wie er gaat komen en hoeveel leerkrachten wij gaan inzetten. Mocht er toch een mailtje tussen wal en schip zijn gekomen dan is dat geen ramp en kan het kind toch gewoon gebruik maken van de noodopvang.
Lees minder
CITO-TOETSEN EN RAPPORT
Door de lockdown komen de geplande citotoetsen wat in de knel. Deze toetsen zijn min of meer periodegebonden (met een kleine marge). Als de lockdown beperkt blijft tot twee weken zullen we eerst een "gewone" start week houden (dus de derde week na de vakantie) en schuiven we de toetsen dus twee weken op. Dit kan mogelijk ook invloed hebben op het maken en bespreken van de verslagen (rapporten). We houden jullie op de hoogte.
VAN DE STICHTING VRIENDEN
Dank voor de vrijwillige ouderbijdrage
De vrijwillige ouderbijdrage is dit jaar wederom door de meeste ouders betaald. Een geweldig resultaat in een jaar waar verschillende ouders het moeilijk hebben door het gevolgen van de corona-epidemie. Als bestuur van Stichting Vrienden Wittevrouwen willen jullie dan ook hartelijk bedanken.
Met de vrijwillige ouderbijdrage kunnen we ook dit jaar de reguliere uitjes, feesten en onderwijsondersteuning realiseren. Door dit resultaat zijn we daarbovenop met Jaap in gesprek over het vernieuwen van de twee schoolbibliotheken op zowel de Poortstraat als de Oude Kerkstraat. Hiermee ondersteunen we het leesplezier van de kinderen.
Ben je mede naar aanleiding van dit bericht nieuwsgierig geworden naar de precieze besteding van de ouderbijdrage? Wij zijn nog op zoek naar een ouder die eens per jaar een kascontrole wil doen. Financieel inzicht is een pre, maar geen vereiste. We zoeken vooral iemand die met gezond verstand bekijkt of de ouderbijdrage voor het daarvoor bestemde doel aan de school is verleent en het bestuur mogelijk nog wat tips meegeeft. Het kost circa twee uur per jaar. Mocht je interesse hebben, laat het vooral weten via
info@vriendenwittevrouwen.nl.
Bestuur Stichting Vrienden van OBS Wittevrouwen
Lisette Groot Kormelink, Harry Lanting, Stephan Schüller, Rogier van der Weerd
Lees minder